Föredraget om flyttningar och flyttattester

1583

Föredraget om flyttningar och flyttattester var även det välbesökt, jätteroligt!

Längre tillbaka i tiden skulle man själv gå till prästen i den församlingen som man bodde i och få en flyttningsattest utskriven. Den skulle man sedan lämna till prästen i församlingen som man flyttade till och prästen använde då denna för att skriva in personens uppgifter i inflyttningslängden och husförhörslängden. En del struntade i att ta ut attest och en del struntade i att lämna attest. I husförhörslängden kan det då stå om personen ”avvikit från socknen”, ”rymt till Amerika” eller ”säges vistandes i annan socken”. Personen blev också inskriven antingen i obefintlighetsboken eller i slutet av husförhörslängden.

Socknen kunde vägra inflyttning av personer som ansågs vara fattigvårdsrisk. Denna rätt ägde lagligen rum 1788 – 1847. men även efter att bestämmelsen upphävts försökte sockenstämman hindra inflyttning av de personer som ansågs mindre lämpliga i sockengemenskapen.

I bilagorna till flyttningslängden kan det förutom flyttningsattester även ligga bilagor till lysnings- och vigselboken, död- och begravningsboken, födelse- och dopboken och till husförhörslängderna.

I dessa bilagorna som finns under HII i kyrkoarkivet kan det finnas mycket intressant. Det händer att man kan följa familjerna i flyttningsattesterna när det saknas husförhörslängder. Jag tänker då särskilt på när det gäller 1700-talet och det inte finns husförhörslängder.

Här intill en flyttningsattest som ligger i Oppmanna kyrkoarkiv. Oppmanna (L) HII:3 (1795-1803) Bild 3480. ArkivDigital.

 

Föregående artikelFöredraget om Sockenstämmoprotokoll
Nästa artikelKursavslutningar och höstens kurser

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.