Om Ewa

Ewa Runesdotter – kvinnan bakom AnEken

Jag har släktforskat sedan slutet av 70-talet. Kurser håller jag i Kristianstad med omnejd sedan 1991.

Det var min farmor Augusta Svensson som inspirerade mig att börja med släktforskning. Hennes historier sträckte sig 5 generationer bakåt i tiden, och en sådan berättarskatt måste ju tas tillvara!! Farmors gamla familjebibel från tidigt 1800-tal, fulltecknad med namn och årtal, var en utmärkt grund att utgå ifrån.

Släktforskning är både roligt och spännande, och jag tror aldrig jag kommer att tröttna! Att hjälpa andra att hitta sina rötter är minst lika roligt som min egen forskning, som jag plockar fram med jämna mellanrum och pusslar med.

De flesta av mina anor på mors sida kommer från Villands och Gärds härader. På min fars sida är det Bräkne och Medelstads härader i Blekinge, samt en del i Kronobergs och Kalmar län. Jag har en gren på min farmors mormors mors sida som går ända ner till folkungaätten på 1000-talet!

Utdrag ur kyrkobokMen släktforskning är så mycket mer än jakt på anornas födelse- och dödsdatum. Varje människas liv är en spännande historia, och har man tur kan man få fram väldigt mycket om sina anor. 1794 avrättades min farfars mormors morfars mor Karin Nilsdotter för mordet på sin make.

Rättegångsprotokollen berättar om dådet som utfördes i kärlekens namn, då Karin inlett ett förhållande med drängen på gården. Råttgiftet hade avsedd verkan, men stackars Karin avslöjades, ställdes inför rätta, dömdes till döden och halshöggs för att sedan brännas på bål. Just rättegångsprotokoll är en ofantligt rik informationskälla, då brottsligthet alltid bokförts noga av myndigheterna.

Jag lägger stor tyngdpunkt på källor i min forskning, och du ska aldrig ta uppgifter från Internet eller någon annans forskning utan att kolla upp allt.

Men det viktigaste av allt – Det är roligt att släktforska!!

Mitt liv:

Född 1957 i Åhus

Far: Möbelsnickare Rune Torvald Svensson   Mor: Kontorist Ella Maj-Britt Svensson f Olsson

Yrke: Kallskänka, karttekniker, författare

Barn:

Johan Martin Anders f 1984 i Venestad, Träne

Rickard Lars Alfred f 1986 i Venestad, Träne

Hösten 1991 började jag som cirkelledare i Släktforskning på TBV i Kristianstad. Jag började med en cirkel och efter ett par terminer hade jag flera stycken.

Hösten 2000 kom första upplagan ut av ”Släktforskningens mysterium” 500 ex, lärobok i släktforskning. Andra upplagan kom ut våren 2002 i 1500 ex. Tredje upplagan kom ut våren 2005 i 4000 ex. Fjärde upplagan kom ut 2009 i 4000 ex. Femte upplagan kom ut i juli 2011 i 2000 ex. Boken ”Giftmörderskan Karin Nilsdotter och hennes spår i arkiven” kom ut i aug 2008. Boken ”Vägen till dina rötter” kom ut 2013, andra upplagan 2015 och tredje upplagan 2018.

Jag slutade på TBV som cirkelledare våren 2003 på grund av en förestående nedläggning. Jag började hösten 2003 på Studieförbundet Vuxenskolan. Jag har hållit kurser i Bromölla, Åhus, Tollarp, Vinslöv, Kristianstad och Hässleholm.

Den 29/7 2009 blev jag opererad i Lund för en godartad hjärntumör. Jag fick bestående men utav detta, dålig känsel i vänster ben som gör att jag har svårt att gå ibland. Jag har även dålig balans och yrsel för det mesta.

Jag har haft upp till 16 grupper i släktforskning. Numera har jag ca 9 grupper igång samtidigt, både fysiska och digitala kurser!