Föredraget om Sockenstämmoprotokoll

634

Föredraget i måndags om sockenstämmoprotokoll var välbesökt och det kändes bra. Jag berättade om olika öden som kan finnas i dessa handlingar.

T ex en piga med oäkta barn som inte fick flytta till sin mor som bodde inhyst hos en Sjöartillerist Krok i Degeberga. Detta beslutades på sockenstämman i Degeberga den 29 november 1835. Se bilden här intill: Degeberga (L) KI:1 (1826-1856) Bild 300. ArkivDigital.

Den 20 januari 1805 hölls sockenstämma i Skepparslövs kyrka då man bland annat diskuterade skolmästarehusets förfallna tillstånd och om reparation skulle vidtagas eller nytt hus skulle anskaffas. Året efter den 11 maj 1806 bestämde man om att antaga en ny sockenbarnmorska.

1863 skildes kyrklig och borgerlig kommun åt. Kommunen tog över en del av socknens förvaltning, men kyrkan hade fortfarande hand om skolväsendet en bit in på 1900-talet.

I kommunarkiven finns en hel del för oss släktforskare, bland annat gamla betyg och fattigvårdshandlingar. Länk till Kristianstads kommunarkiv https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/arkiv-och-slaktforskning/

Länk till Klara arkivsök i Kristianstads kommunarkiv  http://klara.kristianstad.se:8080/klara/public/Index.jsp

Här finns alla arkivbildare i nuvarande Kristianstads kommun

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.